Bli flinkere til å strategisk slurve!

Klassen fikk besøk av Carl Størmer, som hadde en inspirerende gjesteforelesning om jobb og kunst som strategi. Han har tidligere jobbet som markedssjef for Norwegian. Nå er han eier og grunder av Jazzcode, som baserer seg på hans erfaringer rundt kunst, kommers og kriser.  Kombinasjonen av kunst og business står sentralt i hans filosofi. Størmer startet forelesningen med å gjenta en setning flere ganger ”det er bedre å være godt forberedt enn å legge en plan”. Etter forelesningen satt jeg igjen med mange nye tenkemåter og prinsipper som jeg fant spennende. Det vil jeg dele i dette innlegget.

Studentoppgave: Hvilken oppgave kan jeg gjøre som lærer meg noe jeg har lyst til å lære?

Bra å slurve!

Jeg måtte lese ovennevnte spørsmål flere ganger, før jeg virkelig forsto setningens mening. Når jeg tenkte gjennom dette litt videre, kom jeg på noe Størmer påpekte i timen; ”det er bra å slurve”. Det traff meg veldig, for dette er noe jeg sliter med å greie. Spesielt med denne bloggen er det vanskelig å bli fornøyd med det jeg skriver og få til å publisere innleggene. Det kan kanskje høres rart ut at slurv kan være bra, men skal jeg kunne holde følge, må jeg greie å produsere innlegg og holde tempoet og flyten oppe. Den indre perfeksjonist må senke kravene og tenke at ikke alt må være 100 % perfekt. Gjennom å ha denne tankegangen gående, kan man få mer tid til å eksperimentere og til slutt bli fornøyd med å ikke levere 100 % hver gang. For hvem bestemmer hva som er godt nok?  Mitt syn på detaljer bør legges til siden, og jeg må heller fokusere på det store bildet. Dette bildet representerer det som er viktigst dette semesteret, nemlig ny kunnskap og tørre å ta utfordringene vi får fra foreleserne. Effectiveness vs. Efficiency: det handler om å gjøre de riktige tingene, fremfor å gjøre tingene riktig. Jeg tar med meg utforingen fra Størmer med å slurve mer, men jeg tror jeg kommer til å kjenne på det som en utfordring som vil være litt ubehagelig. Jeg liker jo å være 100 % fornøyd.

The power of niceness  

Det er vanskelig å trykke på ”publiser” knappen, for hva kommer folk til å tenke om innlegget, er det bra nok? Jeg er jo ikke 100 % fornøyd!? Disse tankene deler jeg sikkert med flere. Den indre debatten som sliter deg ut i beslutningsfasen din. Prinsippet om ” The power of niceness” ble nevnt av Størmer i forelesningen. Han påpekte at vi må ”booste” hverandre, gjennom å skrive kommentarer på blogginnleggene, dele, like og hjelpe hverandre. Dette skal ikke gjøres for å forvente å få noe tilbake, tvert imot! Prinsippet går ut på å gjøre noe noen andre vil sette pris på, uten å forvente noe tilbake. Positiv tilbakemelding gir selvtillit og motivasjon, slik at man vil yte bedre og bli inspirert til å jobbe enda hardere.  Oppmerksomhet og anerkjennelse er viktig for mennesker, og det er ikke mye som skal til for å få dette til.

For klassen syns jeg dette prinsippet kan lære oss masse. For vi må se på hverandre som et team som skal samarbeide, som gjør at vi kan få til noe stort sammen! Vi må heie hverandre opp og frem, og ikke fokusere kun på egen perfekthet og vinning. Hele klassen jobber hardt, alle ønsker en jobb, og vi er derfor avhengige av synlighet. Gjennom å jobbe sammen og bruke prinsippet om  ”the power of niceness”, kan vi nå enda lenger.  Heller ”fokuser på å gi, fremfor å oppnå en transaksjon”. Som mitt bidrag til dette prinsippet, vil jeg sette meg mål om å bli flinkere til å kommentere og dele innlegg som både andre i klassen skriver, men også andre innlegg der ute som jeg finner interessante.

Smultring-modellen

”Smultringen” er en modell som Størmer var med på å utvikle sammen med en professor ved Harvard Business School. Modellen tar for seg to sirkler som representerer smultringen. Innerste sirkelen i smultringen representerer din indre dialog. Den sier noe om hvor mye du får med deg ellers i en situasjon. Den indre sirkelen vil vokse helt til den nesten nærmer seg den ytre ringen når det er ting vi ikke har kontroll på eller mestrer helt. Da vil smultringen bli veldig tynn, og det vil være svært vanskelig å få med det som skjer rundt deg. Gjennom din indre dialog jobber du kontinuerlig med å analysere deg selv i ulike kontekster. Hva vil bli ditt neste trekk?

I følge Størmer skal man ikke tenke på hva det neste trekk skal være. I en situasjon man ikke har kontroll på, er et kompass viktigere enn å ha en plan. Uforutsigbarhet og vanskelige situasjoner må heller løses gjennom å tenke på hvordan tidligere erfaringer kan hjelpe deg i den situasjon du er i nå. Du vil se at du kommer til å lære masse mens du handler. Situasjonen vil være forskjellig og gjennom å lære mens man handler vil denne smultringen være i en god balanse. Den balanserer på nok rom for din indre dialog og nok rom for å observere situasjonen.  Slurv må ikke forstås med dårlig, men å gjennomføre ting selv om det ikke er helt perfekt, å evne og tørre å stå for det. Kanskje er det nettopp angsten for ikke å prestere som gjør at jeg til tider kan miste evnen til å se at det allerede er mer enn godt nok det jeg jobber med.. Å ta ting på sparket, lære seg til å improvisere i ulike faser, og være sterkere på prioritering av hva som skal jobbes videre med vil kunne være utrolig viktig. Og øver en på dette, vil det bli en stor lettelse og en evne til å produsere og konkludere raskere. Som å håndtere et uventet spørsmål, en uplanlagt aktivitet eller en hendelse i dagliglivet. Verden går så utrolig fort videre, og en blir ikke husket for det helt perfekte.

Rett og slett ”velg en retning og implementer som et helvete”, som foreleser Karl Philip sier. For når du har valgt noe, har du valgt bort noe annet. Det skaper både begrensninger, samtidig som det åpner for nye muligheter i riktig retning. Jeg velger retningen om å lære mest mulig, og da er det greit å slurve. Det vil både åpne for kreativitet gjennom slurving og eksperimentering. Det er viktig!

Takk, Størmer for ny og god læring! Du er inspirerende og setter i gang mine tankeprosesser. Det er bra å høre at en ting som å slurve kan være bra. 

Hvis du vil lese innlegget Størmer skrev etter forelesningen vår, kan du gjøre det her.

 

About the author: siri

5 comments to “Bli flinkere til å strategisk slurve!”

You can leave a reply or Trackback this post.

 1. Carl Størmer - March 22, 2017 at 5:49 pm Reply

  Tusen takk for hyggelig ord og en god oppsummering! Inspirerende for meg å lese innlegget ditt.

 2. Cathinka - April 7, 2017 at 10:45 am Reply

  Så fint innlegg, Siri!

  Veldig kreativt å lage et blogginnlegg om en forelesning vi hadde, det har ikke jeg tenkt på å gjøre! Dessuten synes jeg du fikk frem det viktigste av hva som ble snakket om, som du delte inn i underoverskrifter underveis. Dette gjorde innlegget lett og oversiktlig å lese. dessuten likte jeg at du var litt personlig i innlegget ditt og ga dine egne meninger og erfaringer rundt temaet, noe som alltid gjør det enda mer spennende for leseren. Et lite tips til deg kan være være å bruke noen bilder underveis for å holde på leserinteressen. Ellers var innlegget tipp topp!

 3. Julie Hansen - April 7, 2017 at 1:40 pm Reply

  Du skriver godt og har mye kunnskap om det du snakker om, Siri! Du skriver spennende overskrifer som får meg til å ha lyst til å lese videre. Jeg synes det er gøy å lese og se hvordan du tolker og reflekterer ting fra forelesningen med Carl. Du nevner viktige momenter fra timen som samarbeid og det å være fornøyd med prosessen og “slurvingen” – det er det som gjør en bedre. I tillegg skriver du egne meninger og tanker rundt temaet som får meg selv til å kjenne meg igjen. Da spesielt når det kommer til det å levere/vise fram uferdige ting man ikke er 100% fornøyd med. Ellers er jeg litt enig med Cathinka over angående bilder. Superbra innlegg, Siri, kjempegøy å lese!

 4. siri - April 19, 2017 at 8:48 pm Reply

  Tusen takk for god tilbakemelding! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.