Kan du egentlig Google?

Google Powersearch er et gratiskurs hvor du lærer å øke din digitale kompetanse. Å ha digital kompetanse er viktig for å finne det aktuelle stoffet du leter etter på nett. Det vil derfor være sentralt å vite hvordan søkemotorens egenskaper kan brukes optimalt til å styrke trefflisten best mulig.

”Kan du ikke bare google det?”.  ”Jeg googler det bare jeg”. To setninger jeg hører hver dag, og det er jeg helt sikkert ikke alene om. Men finner du lett det du leter etter? Vet du egentlig hvordan du kan optimalisere søket ditt, og få best resultat på det du ønsker å finne ut av? Verdens største søkemotor, Google har satt opp sin søkemotor på en måte, som gjør at det er flere faktorer som avgjør hva du faktisk får treff på når du søker. Faktorene som er  innblandet er ord i en tekst, metatagger og ord i tittelfelt, for å nevne noen. Google lanserte kurset Google Powersearch, slik at man kan lære hvordan man kan optimalisere sine søk på Google. Gjennom kurset lærer du hvordan Google som en søkemotor fungerer, og hva den reagerer på når du søker. Kurset gikk også gjennom ulike metoder og teknikker for å finne frem til det man ønsker å søke etter.

I dette innlegget vil jeg lære deg noen sentrale steg for at du kan bedre dine søk på Google. Dette vil hjelpe deg å søke mer effektivt, og du vil sikre at du finner det du leter etter. Les videre for tips og triks, som jeg lærte når jeg tok Google Powersearch kurset.

1.Hold det enkelt og bruk beskrivende ord

Når du skal søke på noe i Google, vil ett eller to søkeord gi best og mest omfattende resultater. Det vil også hjelpe å få mer relevant resultater, hvor mer unikt ordet du søker med er. Eksempel på detter er: “kjendisringetoner” og “kjendislyder”. Det først nevnte vil være et bedre søk. Det er likevel viktig at ordet du søker med brukes til vanlig. For bruker du et ord med riktig betydning, men ikke et ord som brukes til vanlig, så kan det hende du ikke finner sidene du leter etter.

2. Filtrere og spesifisere bildesøk

Gjennom denne tjenesten kan du på en enkel måte sortere hvilket innhold som er sentralt for deg. Du kan velge blant fargesøk, størrelse og type bilde. Dette er med på å begrense søkerommet, og dermed kan du lettere finne det du er ute etter. Filtrering er en smart måte for å finne det mest relevante resultatet. I forhold til bloggen, er det veldig relevant for meg å bruke dette når jeg skal finne bilder som er lov å bruke. Dette gjør jeg ved å trykke på ”verktøy”, for så å aktivere ” merket for gjenbruk” innenfor kategorien ”bruksrettigheter”. Slik bryter jeg ikke loven om opphavsrett, som er viktig å overholde i arbeidslivet.

  1. Nøkkelord og rekkefølge

Nøkkelord: Når du skal bruke Google, er det viktig å vite hva det er du skal søke opp. Du må velge de søkeordene som du forventer er brukt på siden du søker etter. Det er godt mulig å tenke seg til hvilke ord personen sannsynligvis bruker i teksten sin, når du søker etter noe helt bestemt. La meg bruke et eksempel hvor du skal finne ut hva en skikkelig god rett het som du spiste i Frankrike. Du husker at den var med reker i olje og med masse hvitløk. Ikke skriv ”Reker i olje og med masse hvitløk”. Søk etter ”reker olje hvitløk”.  Det samme gjelder om du skal finne forklaringer på et symptom du har når du føler deg dårlig. Istedenfor å skrive ”vondt i halsen”, bør du skrive hva det faktisk kan være, som ”forkjølelse”. Det er mer et medisinsk ord, som kan komme opp i en artikkel som kan være nyttig å lese for deg i forhold til ditt behov.

Rekkefølgen: Det er viktig å være fokusert på rekkefølgen nøkkelordene settes i, for det kan gi ulike resultater. For eksempel hvis du skal søke på bilder av en ”spider flower”. Søker du på ”flower spider”, får du mindre relevante treff. Søker du på ”spider flower”, vil det gi deg gode resultater. To like ord, men rekkefølgen får en sentral betydning.

  1. Finne bestemte ord eller test på en side raskt: Ctrl (cmd) + f

For å effektivisere dine søk, er dette en funksjon som er veldig fin å benytte. Den kan brukes de fleste steder og har få begrensinger. Ett unntak er dersom teksten du finner via Google er screenshottet- Da kan det være vanskelig å få nytte av denne funksjonen. For å effektivisere lesingen min, benytter jeg denne funksjonen når jeg vil finne ut akkurat hvor det står om temaet mitt i en lang tekst. Jeg bruker funksjonen også til å finne tilbake til tidligere artikler jeg har lest om. Fremgangsmåten er at du først holder inne knappen Ctrl (cmd på mac), for så å trykke på F. Da får du opp et søkefelt i høyre hjørne. Hvis du for eksempel søker på ”Trump” inne på vg.no, så kan du se i søkefeltet ditt hvor mange treff du får på det ordet. For å se alle treffene trykker du ”enter”. Søkehastigheten din vil øke med hele 12 %.

  1. Søke med bilder

Har du ett bestemt bilde som du ønsker mer informasjon om, for eksempel vite hvor det var hentet fra uten å kjenne navnet på objektet, så har Google en god funksjon som kan hjelpe deg. Gjennom Google kan du søke med bildet. Det du gjør er først å åpne google.com. Så velger du ”bilder” øverst til høyre ( se første skjermbildet under). Deretter velger du bildet du ønsker å søke med. Dra det fra din maskin og over til søkefeltet i Google bilder ( se andre skjermbildet under). Du kan også bare laste inn bildet eller søke med nettadressen til bildet. Google søker etter bilder som matcher ditt bilde, slik at du får informasjon om bildet ditt.

  1. Eliminering av ord

En annen funksjon er at Google gir deg mulighet til å eliminere ord fra sidene som matcher det du søker på. Ønsker du å finne en oppskrift på kake uten smør kan du skrive kake–smør. Du setter inn et minustegn for det du ikke vil ha med i søket ditt. Det er viktig at det ikke er noen mellomrom mellom ordene og minustegnet.

  1. Spesialtegn

Det er viktig å tenke på hvilke tegn man bruker når man søker, for det er flere tegn som ikke Google reagerer på. ¶, £, €, ©, ®, ÷, §, %, (), @, ? og ! er tegn som Google ignorer. Google tar heller ikke hensyn til store eller små bokstaver i søkefeltet. Det er det samme om du skriver London eller london. Det er allikevel noen spesialtegn som søkemotoren reagerer på, eksempelvis $ og #. De kan benyttes og vil ha betydning for søket ditt.

 

Det finnes flere tips og triks enn de jeg har nevnt nå, men jeg har tatt for meg noen som jeg mener aktivt kan hjelpe deg til å bli en bedre ”googler”. Hvis du vil lære enda mer, og teste deg selv med ulike oppgaver, anbefaler jeg deg å ta dette kurset til Google. Bare trykk her. Kurset er en unik mulighet til å optimalisere søk, så du finner den informasjonen du leter etter. I tillegg vil det du lærer være viktig for bedrifter som vil øke sin synlighet. Det er avgjørende at bedrifter vet hvordan potensielle kunder søker på Google, slik at de kan være mest mulig synlig for deg.

Var noe av dette nytt for deg? Hva er ditt mest brukte Google-triks når du skal søke?

Kilder:

http://www.krokan.com/arne/2016/01/25/bloggoppgave-om-hvordan-soke-smartest-mulig-pa-google/

http://www.powersearchingwithgoogle.com

 

 

About the author: siri

Leave a Reply

Your email address will not be published.